ebom| Elektroniczne biuro obsługi mieszkańca Urząd Gminy Czarny Dunajec portal mapowy
szlak wokół tatr
muzeum pk sk
Adobe Flash - Install
resetpowiększdrukuj

Hołdymas 2013 - konkurs potraw regionalnych

2013-08-29 do 2013-09-14 // Oglądano: 2756 // Wstecz
Hołdymas 2013 - konkurs potraw regionalnychKonkurs potraw regionalnych należy do najbardziej rozpoznawalnych w obchodach czarnodunajeckich dożynek. Uginające się od różnorakich przysmaków stoły zastawiają co roku oddziały Związku Podhalan z poszczególnych miejscowości gminy, rywalizując o miano najlepszego. Gospodynie prześcigają się więc w ilości i jakości potraw oraz w pomysłach na ich atrakcyjne zaserwowanie. Chętnych do darmowej degustacji jak zawsze nie brakuje, nie przeszkadza im nawet konkursowy charakter wystawionych stołów.

W tym roku do konkursu zgłoszono rekordową liczbę czternastu stołów przygotowanych przez reprezentacje sołectw i oddziałów Związków Podhalan z terenu gminy. Wszystkie ustawiono na terenie obok płyty boiska sportowego w kolejności alfabetycznej. Komisja oceniająca nie miała łatwego zadania, bo degustacja tak wielu rozmaitych potraw i napojów, to zadanie trudne, a wybór najlepszych nie jest sprawą łatwą. Ostatecznie ustalono następującą kolejność. Pierwsze miejsca w tym roku przyznano potrawom i stołom z  Czarnego Dunajca, Podczerwonego, Starego Bystrego i Piekielnika. Drugie miejsce zajęły stoły z Miętustwa, Ratułowa, Wróblówki i Odrowąża, natomiast trzecie miejsce zajęły potrawy z Chochołowa, Działu, Pieniążkowic, Podszkla, Załucznego i Cichego. Wszystkie przygotowane potrawy znalazły uznanie wśród gości Hołdymasu, którzy nie patrząc na ustalony program dożynek szybko rozprawili się z wystawionymi wiktuałami. Pewnie im bardzo smakowało i nie przeszkadzał nawet spory tłok. Organizatorzy zastanawiają się, jak w przyszłości usprawnić przebieg tej części dożynek, by uniknąć zbyt wczesnego spustoszenia stołów, jeszcze przed oficjalnym otwarciem Hołdymasu. Ale nowe pomysły muszą czekać na realizacje cały rok.

Say